Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » Lisätietoja » Vinkkejä Kuningaslohen kalastukseen

Vinkkejä Kuningaslohen kalastukseen

  Ennen kun paneudumme perhoihin tai vieheisiin, on hyvä muistaa muutama perusasia. Ensinnäkin kahluuhousut on välttämättömät, että pääsee kalastamaan Fish Creekin lähistöllä oleviin jokiin. Parhaat kuningaslohipoolit ovat n. 20 min. päässä mökeiltämme Fish Creekistä. Tällä matkalla tulee ylittää yksi pieni joki ja pari pikkupuroa. Toinen tärkeä asia on, että huopapohjaiset kahluukengät ovat Alaskassa kielletty (jokikalastuksessa). Ts. muista varautua kumipohjaisiin jalkineisiin ja jos niitä ei ole, voi ne saavuttuamme Anchorageen ostaa Bass Pro Shopista varsin edulliseen hintaan.

  Heittotilaa on useimmissa paikoissa hyvin, varsinkin kun kahlaa hiukan rantaveteen. Heittojen ei tarvitse olla kun 6-20 m pitkiä. Painot on hyvä olla mukana, sillä kuningaslohi iskee yleensä n. 30-60 cm pohjasta, poolien syvyyden vaihdellessa 2-4 metriin. Vapa tulee olla vahva (#10-14), sillä 25-40 kg kingi pistää vastaan ja haluaa olla kyseisen taistelun kuningas! Kelassa tulee olla hyvä ja kestävä siima ja sitä pitää olla riittävästi, sillä kuningaslohi saattaa muutamassa sekunnissa ampaista ylä- tai alavirtaan vieden siimaa jopa parisataa metriä. Myös perukesiiman tulee olla kestävä ja noin 180+ cm (kingi ei välitä, vaikka perukkeena olisi 35-40 mm:n perukesiima).

  Kalat peruutetaan yleensä rantapenkkaan, joten haaveja emme yleensä käytä. Luonnollisesti niitä saa käyttää ja Fish Creekin mökeillä on haaveja, mikäli joku niitä haluaa käyttää. Koukut tulee aina olla yksihaaraisia ja koko voi vaihdella keskisuuresta suureen koukkuun. Koukussa saa olla väkäset. Myös perukesiimat saavat olla paksuja, sillä kun kingi iskee se ei ole ”kranttu”. Elävää syöttiä (mätipalloja tai vastaavaa) ei saa olla, eikä kalastuksessa käytetä lohitahnaa tai muita hajusteita.

  On myös hyvä muistaa, että kunnioitamme aina Alaskan kalastusviranomaisten sääntöjä, ja mikäli he määräävät C&R säännön, tai jopa kuningaslohen kalastuskiellon, noudatamme sitä. C&R-viikolla voimme normaalisti kalastaa ja pidämme vaan huolen siitä, että päästämme kuninkaan takaisin omaan valtakuntaansa vahingoittumattomana. Täyskiellon sattuessa omalle viikolle, voimme edelleen kalastaa, mutta emme saa targetoida, eli yrittää varta vasten pyytää kuningaslohta. Tällöin varustus pitää olla myös sen mukainen, eli korkeintaan #8 luokan vapa, jolla pyydetään esimerkiksi 2-5 kg punalohta samasta paikasta.

  Rajoitusten ollessa voimassa, pidämme huolen siitä, että kala vedetään rantaveteen vahingoittumattomana ja se vapautetaan nostamatta sitä ylös vedestä. Ts. sitä irrottaessa, joku osa kalasta pitää koko ajan olla kosketuksessa veden kanssa (tästä ei saa poiketa edes valokuvaamista varten). Sama sääntö pätee, mikäli emme ota kalaa kuningaslohen vapaan kalastuksen aikana, mikäli emme ota sitä ylös (kiintiökalana). Minimoidaksemme kalan vahingoittamisen, kastelemme aina kädet joessa, ennen kuin koskemme siihen. Tällä tavalla huolehdimme kalan huolettoman vaelluksen jatkumisen. Tämä pätee kaikkiin lohiin!

  Virvelikalastajalle suosittelemme käyttämään ennen kaikkea Dalai (Dolly) Lhama -perhoja ja lisäämään perhon taakse heittopainon, joka vie perhon oikealle syvyydelle (katso yllä). Vavan ja siiman vahvuus samoin, kuin on mainittuna yllä, kuten myös kalastustapa.

  Uistinten osalta, voimme suositella kookkaita 8-14 cm lusikoita, kookkaita lippoja tai jokien joissakin kohdassa myös vaappuja. Värit saavat olla kirkkaita (hopea tai kupari) ja värivaihtoehtoja voi hakea kelien mukaisesti. On tärkeä muistaa, että yksihaaraiset koukut pätevät myös virvelöijille. Väkäset saa olla. Tärkeintä on, että vieheen saa uimaan sille korkeudelle, missä kala näkyy ja kirkkaissa vesissä se todella erottuu.

  Kun saavumme kalastuspäivän päätteeksi Fish Creek -leirille, pesemme varusteemme tarkasti kaikista kalatuoksuista. Tämä siksi, ettemme turhaan houkuttele karhuja Fich Creekin mökeille. Perkauksien yhteydessä heitämme perkuujätteet voimakkaasti virtaavaan Talkeetna Riveriin, jolloin se ei yöllä houkuttele karhuja tai muita ei-toivottuja vieraita leirimme välittömään läheisyyteen ja sen rantavesiin.