Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » Lisätietoja » Tietoa Alaskasta

Tietoa Alaskasta

    Alaskan luonto on varsin monipuolinen ja kaunis

    Alaska on yli 5 kertaa suurempi pinta-alaltaan kuin Suomi, vaikka sen asukasluku on vain reilut 700.000. Alaskalla on pitkä maaraja Kanadan kanssa ja osavaltion ympäröi niin Tyyni Valtameri, Beringinmeri, Tsuktsimeri ja Heaufortinmeri. Alaskan pääkaupunki on Juneau, vaikka sen suurin kaupunki on Anchorage (asukasluku n. 300.000).

    Alaska sijaitsee mannerlaattojen reunalla ja on siksi altis maanjäristyksille. Vuonna 1964 Alaskassa koettiin sen suurin ja tuhoisin maanjäristys, joka oli voimakkuudeltaan 9,2 magnitudia ja aiheutti valtaisan tsunamin joka pyyhkäisi suuren osan Sewardin kaupungista ja vaikutti tuohoisin seurauksin myös Anchorageen ja sen lähialueisiin. Vuonna 2018 yli 7 magnitudin maanjäristys tapahtui Anchoragesta n. reilut 60 km pohjoiseen, mutta silloin vältyttiin suuremmilta ihmisvahingoilta. Maanjäristykset ovat siis yleisiä, mutta harvoin voimakkaita.

    Alaskassa on kauniita vuoria, joista korkein on Denali (aikaisemmalta nimeltään Mount McKinley), joka nousee 6,2 km korkeuteen ja on vain noin 100 km:n päässä kohteestamme, Fish Creekistä. Alaskassa on myös lukuisia jäätiköitä, jotka valitettavasti ilmaston lämpenemisen johdosta sulavat nopeammin, kuin koskaan. Ne ovat nähtävyys itsessään. Korkeat vuoret ja laajat laaksot synnyttävät lukemattomia pieniä puroja jotka yhtyvät suurikiksi joiksi, minne Tyynen Valtameren kaikki 5 lohilajia tulevat kutemaan kerran elämässään, omalle synnyin joelle, minkä jälkeen ne kuolevat.

    Alaskan luonto on myös harva-asutuksestaan johtuen varsin eläinrikas. Yleisimmät eläimet, jotka kohteessamme tapaamme ovat karhut, majavat, hirvet (moose), kojootit ja sudet. Lisäksi alueellamme näkyy usein valkopääkotkia ja muita lintuja.