Siirry suoraan sisältöön

Kalastus­matka: Hopealohi – Punalohi – Koiralohi (elo-syyskuu)

1690,00  (+ lennot)

Heinäkuun loppupuolella kuningaslohi on jo kutenut ja pääosin kadonnut joista. Tällöin päätarkoituksemme on kalastaa punalohta, juuri nousunsa aloittavaa koiralohta ja elokuun alussa nousunsa aloittavaa erinomaista hopealohta.

Osasto:

Hopealohi/Silver Salmon/Coho:

Hopealohen nousu alkaa elokuun alussa ja ne saattaa tulla valtavissa parvissa (schools). Ne voivat vaeltaa vuorokaudessa jopa 40 km ja jäädä hetkeksi paikoilleen tai sitten vaan jatkaa matkaansa, jopa satoja kilometrejä, synnyin joilleen. Silveri on nimensä mukaisesti hopan värinen, mutta muuttuu myös punaisemmaksi, kun ruoansulatus loppuu ja mätien tai maidin määrä kehossa lisääntyy. Joskus Silveri on vaikea erottaa punalohesta, ja silloin kannattaa katsoa pään väriä (punalohella vihertävä pää). Isommat koiraat omaavat selkeän koukkuleuan. Silveri on loppukesän ehdoton suosikkilohi, sillä se kokoonsa nähden taistelee kovaa ja näyttävästi. Usein tehden useammankin loikan tai huudattamalla perho- tai virvelikelan jarrua. Palkintona taistelusta saa yleensä 3-5 kg kalan, mutta suurimmat ovat olleet 10kg:n luokkaa. Silverin liha on todella hyvää monessa muodossa ja mädistä saa tehtyä erinomaisia lisäherkkuja. Myös tässä pätee, mitä hopeamman värinen kala on sitä punaisempi ja paremman makuisempi liha on. Hopealohilla, kuten myös muilla lohilla, jotka ovat ryhmässä, on yksi johtaja, ja kun se lähtee liikkeelle lähtevät muut sen mukana.

Elokuussa nousevat lohet viihtyvät usein myös ryhmissä. Koiralohet, kyttyrälohet ja hopealohet. Myös myöhäiset punalohet liittyvä usein näihin ryhmiin ja vaikka kuinka yrität saada kymmenien tai jopa satojen lohien joukosta juuri sen yhden, käy useasti niin, että saatkin kyseisestä parvesta jonkun toisen. Toisaalta on se myös erittäin palkitsevaa, kun olet sitä yhtä tiettyä kalaa jahdannut, muiden joukossa, ja lopulta onnistut saamaan juuri SEN.

 

Punalohi / Red Salmon / Sockeye

Punalohen nousut alkavat kesäkuussa ja jatkuvat elokuun puoleenväliin. Se voi kasvaa n. 6-8 kg:n suuruiseksi, mutta sen paino on yleensä noin 2,5-5,5 kg. Punalohessa pätee sama kun kaikissa muissa jokiin nousevissa lohissa, mitä kiiltävän hopean värisempi sen ulkoasu on, sen vähemmän aikaa se on viettänyt aikaa joessa, ja sitä kirkkaamman punaisempi sen liha on. Kun lohi on pidempään ollut joessa ja etsinyt pariutumiskumppania, muuttuu sen nahka yhä punaisemmaksi. Loppujen lopuksi se voi olla jopa Ferrarin punainen, jolloin sen lihan maku ei enää ole sen eduksi. Punalohen erottaa parhaiten muista lohista sen vihertävästä pään väristä. Punalohi syö meressä pääosin katkarapuja ja muita rapuja sekä planktonia, mutta se innostuu myös vaihtelevista perhoista tai uistimista. Välillä punalohelle ei tahdo kelvata mikään ja silloin sen voi yllättää pienellä perholla tai lipalla. Myös punalohi on hyvä taistelija siiman päässä ja saattaa tehdä useammankin hienon ilmahypyn sekä viedä siimaa haluamansa mukaisesti ennen antautumistaan. Punalohet parveilevat aivan mökkiemme nurkilla ja nousevat mieluisasti Fish Creek -jokeemme. Luonnollisesti niitä saa myös Clear Creekista ja Talkeetna Riveristä.

 

Koiralohi/Dog Salmon/Chum:

Koiralohi alkaa nousta heinäkuun puolivälissä ja se on helppo tunnistaa sen kyljessä olevista raidoista ja hurjan näköisistä hampaista, jotka hammaslääkäri olisi ohjannut hammasrautojen käyttöön sen ensimmäisistä hampaista lähtein. Koiranlohen suuhun ei kannata työntää omia sormiaan, vaan perho tai viehe kannattaa irrottaa pihdeillä. Suurimmat koiralohet, jotka olemme saaneet ovat olleet lähes 10 kiloisia. Yleensä koiralohi on kuitenkin 2,5-4,5 kg painoltaan. Se on hurja taistelija ja usein hakeutuu pohjaan, eikä halua nousta sieltä pois. Se saattaa myös tehdä valtavia syöksyjä ja taistelee tosissaan oman vapautensa puolesta. Niin tässä kun muissakin lohissa, se on meressä aivan kirkas ja muuttuu joessa punaiseksi, jolloin sen raidat ovat myös helpommin tunnistettavissa. Koiralohen liha muuttuu sen ruoansulatusjärjestelmän hajotessa, kuten myös muiden lohien ruoansulatusjärjestelmät hajoavat, hyvin nopeasti vaaleaksi, eikä se siksi ole niinkään kalastajalle mieluisa ruokakala. Sen taistelutahto siiman päässä on kuitenkin sen verran suuri, että sitä pyydystää mielellään C&R -periaatteella. Fish Creek joki on myös koiralohelle yksi synnyin jokia ja ne nousevat mökkimme taakse suurin joukoin aina syyskuun alkupuolelle asti.

 

Kyttyrälohi/Humpy (Hump Back) Salmon/Pink:

Kyttyrälohet eli alkavat nousta hiukan koiralohen jälkeen, heinä-elokuun vaihteessa. Sanotaan, että kyttyrä lohi nousee joki vain parittomina vuosina. Tämä väite on kuitenkin viimeisen 10 vuoden aikana todettu virheelliskeksi, sillä joka vuosi sitä on tullut suurin parvin. Kyttyrälohi on nousevista lohista pienin ja painaa normaalisti 1,5-3kg kokoisiksi. Uros on helppo erottaa naaraasta sen muhkean kyttyränsä johdosta. Naaras puolestaan on putkilomainen ja muuttuu jokeen noustessaan selkäpuolelta varsin nopeasti tummaksi ja sen vatsa on valkoinen. Kyttyrälohen liha on kuten koiralohella vaaleaa, sen oltua joessa lyhyehkön ajan. Ts. jätetään tämä kala mielummin karhuille, kojooteille ja kotkille syötäväksi. Kyttyrälohi on kaikista jokiin nousevista lohista passiivisin, mutta valitettavan usein koukku saattaa tarttua sen kyttyrään tai evään, jolloin sen poikittaisliikkeessä hilaaminen voi tuntua raskaammalta kun mitä itse kala on ja koska haluamme päästää tämän myös elävänä lisääntymään, on sen vapauttaminen suoritettava välttämällä kalan vahingoittamista.

 

Hinta sisältää

  • Maa- ja jokikuljetukset Alaskassa (lentokentältä kohteeseen ja takaisin lentokentälle). Yksi yöpyminen tarvittaessa Anchoragessa tai Talkeetnassa. 1-2 venereissua Clear Creek -jokea ylös.
  • Majoitus 4 hengen erämökeissä (sis. lakanat, lämmitys ja sähköt). Ruokailuteltta (kaikki osallistuu ruoan laittoon), huussi, nuotiopaikka ja sauna (ja polttopuut) sekä pippurisumuttimet jokaisen käyttöön. Peruskeittiövarustus.
  • Perusopastus luontoon ja kalastukseen paikan päällä. Mukana henkilö, joka tuntee poolit, vaellusreitit ja luonnon.

 

Hyvä tietää…

Matkan hintaan eivät sisälly lennot. Ajantasalla olevat kalastukseen liittyvät säännökset: https://www.adfg.alaska.gov/ Asiakas varaa lentonsa itse ja autamme mielellämme konsultoimalla vaihtoehtoja. Vaihtopäivämme on torstaisin, joten on hyvä, jos Anchorageen saapuu jo keskiviikkona. Asiakas varaa itse haluamansa lennot.

 

Rahat takaisin – periaate

Lue lisää tilaus- ja toimitusehdoista >